torek, 21. maj 2024

Makarska & Brač

Prvotno je bil načrt, da se v tem terminu obišče Giro d'Italia, vendar smo se na koncu skupno odločili zaradi slabše napovedi in tega, da bo ikonični prelaz Stelvio zaprt, da gremo v toplejše kraje proti Dalmaciji. Da ni šlo vse gladko je že prvi dan poskrbel naš avto, ki nas je malce naprej od Senja pustil na cedilu :) V vmesnem času se je naredila ena turca s kolesom proti Gospiću, v tem času pa je prišla avtovleka z nadomestnim avtomobilom, kjer se je začela misija menjave strešnega prtljažnika z nosilci za kolesa na nadomestni avto (5 koles!!!). Po dolgih mukah in rezanju na obstoječa strešna nosilca (pri nekem mojstru v Sinju), so bila kolesa ponovno na avtomobilu in pot se je lahko nadaljevala proti Makarski (prispeli okrog 20:30 do apartmajev s cca 5/6 urno zamudo :) V naslednjih dneh pa smo imeli res srečo z vrememenom (glede na napovedi z vetrom in tudi nekaj dežja), smo bili za vse to prikrajšani do torka dopoldne, ko pa smo tudi imeli predviden odhod. 

V soboto smo naredili turco na Sveti Jure, 1762m (najvišji vrh Biokova), kjer narediš za malce več kot 1700m vzpona. Žal pa je tudi za kolesarje obvezno plačilo vstopnine v park Biokovo, ki pride 5 eur/osebo. 

 V nedeljo smo se zjutraj s trajektom odpravili na sosednji otok Brač, kjer smo izvedli lepo krožno turco po otoku Brač. Naslednji dan je bila na vrsti malce bolj v izi turca z jutranjim kofečkom v Baški vodi, nakar nas je pot vodila proti tunelu nad Makarsko, kjer od kjer so potem res lepi razgledi na Makarsko riviero.

V torek pa se je kljub bolj vetrovnemu jutru del ekipe odločila, da šibne še enkrat proti tunelu, ampak se je klapca kmalu vrnila, ker so bili sunki vetra premočni. Preostanek krdela pa je šel peš na bližnji hribček Tri Križa, kjer je lep razgled na celotno Makarsko.
Vzpon proti vrhu Biokova
pogled na zadnje serpentine pod vrhom
vrh Biokova, ki je bil občasno v oblakih
del krdela :)
celotno krdelo :)
Brač
Brač time
plaža Baška voda
razgled na Makarsko
zadnji skupni spust
Tri Križa

Jerebica (Cima del Lago)

Tokrat izhodišče pri Belih Vodah (cesta, ki gre mimo Rabeljskega jezera in pri mostu kjer preči potok Bele vode - malce naprej je levo odcep...