sobota, 27. avgust 2022

Lopatnik, Krnčica in Srednji vrh

Glede na vremensko napoved smo tokrat izbrali bližnje izhodišče (Drežniške Ravne) za obisk tolminskih dvatisočakov. Kot rečeno štart v Drežniških Ravnah. Nato pa po markirani poti gre pot malce po makadamski cesti, večinoma pa lahko krajšaš pot skozi gozd po stezi. Po nekaj časa prideš do planine Zapleč, nato pa nadaljuješ proti smernim tablam za Krn oz. Vrata (levo se odcepi pot za Krasji vrh). Po nekaj časa se pride do planine Zaprikaj. Od planine Zaprikaj se pot vije v desno po mulatjeri skoraj prav do vrha Lopatnika. 



Od tu smo nadaljevali po grebenu proti Krnčici - markirana pot vodi malce nižje skozi tunel (tu smo se vračali - sicer prvotno ni bilo tako mišljeno). Mi pa smo šli direktno čez greben proti vrhu Krnčice - nekaj laćjih skokov za poplezati, ampak brez posebnosti.





Od tu pa smo nadaljevali po markirani poti v smeri Krna a le do Srednjega vrha od tu pa smo imeli namen sestopiti po zapuščeni poti, vendar pa zaradi veliko nasutega kamenja in precej strmine, smo se odločili, da se vrnemo po spodnji markirani poti (ki gre pod Krnčico), skozi tunel, nato pa smo podaljšali pot pod Oblo Brdo ter proti Vršiču, vendar smo malce pred Vršičem skrenili v desno po zapuščeni mulatjeri, v prvem delu je še dokaj vidna, in ji lahko sledimo cik-cak, nakar pa se na sredi počasi izgubi sled.



Ker nas je malce že priganjalo slabo vreem, smo v zadnjem delu šli kar direktno navzdol proti planini Zaprikaj. Od tu dalje pa smo se spustili po drugi (markirani) poti v Drežniške ravne (pot gre desno od makadamske ceste čez pašnik nakar preide ob koncu v gozd, ki nas lepo pripelje do izhodišče. Vreme je praktično zdržalo, samo na koncu par kapljic, ki pa so bile prav osvežilne.

Po vrhovih je še ogromno ostankov italijanskih vojaških utrdb iz vojne. 

cca 17 km / 1.500 vm / GPX

Ni komentarjev:

Vojak (Učka)

Izhodišče ture pri kampu Medveja. Ker je še izven sezone, se je lahko parkiralo par metrov naprej, kjer je včasih bila trgovina Konzum. Pot ...