torek, 16. avgust 2022

Cjajnik in Košutnikov turn

Skok čez Ljubelj v Avstrijo in sicer do izhodišča Sele pri Cerkvi. Obisk Cjajnika via ferata (ocena C/D po opisih). Brezplačno parkiranje možno pod cerkvijo, ali pa par metrov naprej levo. Lahko se pa tudi zapeljete do koče pod Košuto - v tem primeru bodite pozorni, da v koči plačate parkirnino (5 eur), ker baje nazaj gredo lahko preverjajo, če imaš plačano - sicer je kazen 50 eur (so tudi opozorila na tablah na poti proti koči.



Pot do koče je dobro označena in se vije malce po makadamski cesti, kolovozu ter vmes tudi po stezici. Od tu dalje se usmerimo za Cjajnik/Košutnikov turn, sama pot poteka skozi gozd in se zmerno vzpenja. Po nekaj minutah pridemo do razpotja, kjer se usmerimo desno za Cjajnik, pot poteka še malce po gozdu, vendar kmali pridemo do melišča, po katerem se kar nekaj časa vzpenjamo da pridemo do stene in začetka plezalnega dela (na višini cca 1600 m). Dolžina plezalnega dela je 700m z 330vm. Tu se pa začne žur za tiste, ki uživajo ob takih strmo/navpičnih vzponih.                          

                                                  

Na nekaterih mestih si je potrebno kar precej pomagati z rokami, saj dejansko ni opcij za oprim z nogo - sicer pa to zavisi od vsakega posameznika. Je pa opisov kar precej na spletu. Seveda pa ni za vsakega - potrebno vsega po malo :) V zadnji tretjini ferate pa imaš na razpolago dve varianti za skok na vrh - leva težja (označena s D), ter desna (označena s C) malce lažja. Leva gre direktno navpično proti vrhu, kar je razvidno tudi na sliki.

                                                    

                                                   

                                               

Pot se nato nadaljuje proti Cjanikovi škrbini (kar zanimiv spust s pomočjo jeklenic, na nekaterih mestih kar precej navpična stena - za sestop je potrebno biti še toliko bolj pazljiv. Iz škrbine dalje se pot vije po stezi, ki se kasneje strmo vzpenja proti Užniku, še par korakov in smo na glavnem grebenu Košute.

Pot nadalje poteka po grebenu (na nekaterih delih malce izpostavljena - dodane jeklenice za pomoč). Po nekaj času pridemo do razpotja - levo pride plezalna pot (ÖTK Steig Neu), po kateri bo šel sestop ob povratku na izhodišče. Z desne pa pride pod iz Dolge njive. Je še manjši vzpon (ne preveč zahteven) in pridemo kmalo do vrha, kjer stoji križ.

                                                    

Sestop po že prej omenjeni ferati ÖTK Steig Neu (zahtevnost B/C) - ker gre za spust po ferati, je potrebna kar velika pazljivost - sicer pa je na nekaterih delih potrebno kar precej moči v rokah. Je pa sigurno lažja kot plezalna na Cjajnik. Pa še vmes pride en tak simpatični viseča lestev oz. most. 


Ko pridemo iz stene, pa nas čaka kar lep kos poti po melišču - precej tečno, ampak ne gre brez. Po melišču pa pridemo do steze, kateri sledimo do razpotja - levo za Cjajnik (jutranja smer) ter naprej za pot proti koči. Od koče pa se lahko gre po isti poti. Seveda, pa si je potrebno še kaj privoščiti v oz. pred kočo.

                                        


Za krožno pot sem potreboval cca 5 ur ter še nekaj minut.

GPX povezava




Ni komentarjev:

Veliki Rob

Brez težav se vedno rad vračam v Vipavsko dolino. Spet sem si za izhodišče izbral Lokavec ter markirano pot proti Čavnu - pot se kaj kmalu z...