nedelja, 21. avgust 2022

Del Tolminskih in Bohinjskih vrhov

 Lepa krožna tura - z izhodiščem v Tolminskih ravnah. Parkiramo ob koncu vasi nato pa se sprehodimo preko travnika/pašnika. Sledimo smerokazu za planino Kal ter Tolminski Migovec, pot je načeloma markirana, na razcepih ustrezno označena s smerokazi. Po nekaj časa in precej strmem vzponu pridemo do planine Kal. 

Malce naprej je razcep desno za Tolminski Migovec, mi pa gremo levo v smeri Krna. Po nekaj časa pridemo do kapelice Matere Božje Hud klanec. Pot se lepo vije po mulatjeri. mulatjera vodi proti planini Dobrunjšice. Mi pa v prvem ostrem levem ovinku (ko se pot začne spuščati), poiščemo med ruševjem in borovci skrito lovsko pot. Od tu naprej pot ni markirana - na določenih mestih tudi malce izpostavljena - tudi nekaj jeklenic, ki pa so na določenih mestih v zelo slabem stanju. Na momente je pot dokaj dobro vidna, in spet na določenih mestih, kjer je potrebno kar precej orientacije in pregleda okolice, da najdeš ustrezno smer.



Prečimo melišče, in nadaljujemo prečno, dokler ne pridemo pod vznožje Malega Bogatina. Nato pa gremo direktno proti vrhu (opcija tudi naokrog čez Bogatinsko sedlo in na vrh) - od tu naprej je pot ponovno markirana na Veliki Bogatin (ali Mahavšček), ki je bil naslednji od vrhov, ki je bil osvojen.




Nadalje smo šli dalje preko grebena oz. ob grebenu proti Vrh Planji in nato vzpon na Tolminski Kuk. Vseksozi so bili zares prijetni razgledi na Julijske Alpe (na eni strani Mangart, Jalovec,..., ter na drugi strani Triglav, ...). Zeleni vrh je bil naslednji, ki je bil na poti (šli smo pod Vrh Konte). Nato smo se spustili do Škrbine, od tu pa smo se povzpeli na Vrh nad Škrbino - na razcepu gre levo spodaj proti domnu na Komni, mi pa smo šli naravnost po južni strani grebena. Pot je malce bolj zahtevna, ki pa je opremljena z jeklenicami, skobami ter nekaj klini. Naprej z vrha gre markirana pot proti Voglu (ki je tudi daleč lepo viden). 



Mi pa smo se spustili z vrha levo (gledano proti smeri prihoda). Spustili smo se še do koče na planini Razor - pot lepo markirana in označena, ter nato še spust do Tolminskih ravn, kjer smo potem cca 200 metrov pred izhodiščem prišli na začetno pot.

Zares prijetno prečenje po Tolminsko-bohinjskih vrhovih, kjer so res prijetni razgledi na Julijske Alpe ter seveda tudi na Bohinjsko jezero.

Predlog: sicer podaljšamo pot - da se izognemo precej tečni in tudi nevzdrževani lovski poti je, da nadaljujemo proti planini Dobrunjščice in nato nadaljujemo po markirani za Bogatinsko sedlo - pot pa se seveda res precej podaljša. 

Dolžina poti cca 24 km / cca 1900 vm / GPX 




Ni komentarjev:

Veliki Rob

Brez težav se vedno rad vračam v Vipavsko dolino. Spet sem si za izhodišče izbral Lokavec ter markirano pot proti Čavnu - pot se kaj kmalu z...