sobota, 29. oktober 2022

Montaž in Špik Hude police

Letos je bil v planu tudi obisk Montaža. Ker pa je bilo časovno v preteklih tednih obisk Montaža, ki je drugi najvišji vrh v Julijskih Alpah, težko uskladiti, sem nekako že uvidel, da bo Montaž moral počakati na naslednje leto. Vendar pa je bila druga polovica oktobra nadpovprečno topla, tako da se v večini ves sneg skopnel v visokogorju, je padla odločitev da pokukam še letos malce čez mejo. Izhodišče planina Pecol ob 8.uri zjutraj. Vremenska napoved je bila odlična, prav tako super družba (Urška in Klemen) - recept za perfekten dan :)

Pot me je vodila po markirani poti proti Škrbini vrh Strmali (Forca dei Disteis). Ubral sem povsem levo pot (ne mimo koče Rifugio di Brazza). Pot do sedla ni zahtevna, se pa na momente malce strmo vzpenja (skozi travnike in preko melišča). Pod vrhom sedla pa so delali dodatno družbo kozorogi. Od sedla se nadaljuje pot naprej rahlo v desno kjer se pride kasneje do razpotja - leva pot vodi čez Findeneggov ozebnik, sam pa sem šel naprej po "klasični" poti ki preči melišča. Nato se pride do skalnatega dela, kjer pride do prvega lažjega plezanja (varovano na nekaterih mestih z jeklenicami). Tu pot zavije v levo kjer se začne malce bolj zahteven del, ki pa je varovan prvo z manjšo lestvijo kasneje pa še z novo sestavljeno Pipanovo lestvijo. Ko splezamo po lestvi pa imamo še malenkost, da pridemo do grebena. Od tu nas vodi pot v levo preko grebena, kjer pa pot ni tako zahtevna. Pot nas v zmerni hoji po cca 15-20 minutah pripelje do vrha.

Sestop je bil po isti poti (lestvi), nato pa sem se usmeril bolj v levo, da sem prišel do točke, kjer je vstop v ferato Leva, ki povezuje možnost dostopa do Špika Hude police. Pot poteka po skalnih policah pod Vrhom Brda, Špikom nad Plazom in Špikom nad Cijanerico ter se nazadnje strmo spusti v Škrbino nad Cijanerico. Tu je sestop v Škrbino precej zahteven (saj je precej strm sestop, ki je sicer varovan z jeklenicami ter skobami, ki pa so na določenih mestih precej naredko nastavljene). Nato sledi še krajši plezalni del iz Škrbine navzgor, kjer nam je na enem mestu tudi v pomoč krajša lestev, ki pa ni tako fiksna, kot je Pipanova. Nato sledi še krajši, malce lažji del, ki nas pripelje do križišča s klasično potjo na Špik Hude police iz planine Pecol. Od tu je še par zavojev proti vrhu. Sestop s Špika Hude police pa je bil po klasični poti proti planini. Pot se kar malce vleče, ampak ker je bila super družba, je bilo izhodišče vedno bližje.

Lepo izkoriščena zadnja oktobrska sobota, ki je bila obsijana skozi celoten dan s soncem. Razmere idealne, na trenutke celo malce prevroče :) Snega ni več (edino na vrhu grebena, kjer je en del poti, ki malce bolj po severni strani - tam je bila možnost, da greš malce bolj v levo. Tudi pot čez Findeneggov ozebnik je kopen. Torej glede na vremensko napoved, si lahko splanirate še noveberski obisk Montaža.

Priporočena oprema za obisk Montaža vsekakor čelada. Če pa želi kdo še podaljšati pot do Špika Hude police čez ferato Leva pa pametno imeti s sabo tudi varovalni pas, vsak zase namreč ve, kako se počuti na poteh, kjer je navzdol "prijeten" razgled po prepadnih stenah. 

Parkirišče pred planino Pecol je zaenkrat še kar brezplačno.

GPX trasa






















Ni komentarjev:

Pokljuka & Planica

Tokrat podaljšani Božično-novoletni prazniki samo z enim minusom - pomanjkanje snega. Izkoristil za dnevne izlete v Planico oz. na Pokljuko,...