nedelja, 22. september 2024

Malo Špičje

Parkiramo malce pred Trento, kjer je odcep za Planino Lepoč. Tu se parkira ob makadam cesti pred rampo (je prostora za nekaj avtomobilov). Od rampe dalje se gre po makadamski cesti. Pot je markirana in skoraj ne moreš zgrešiti - vmes lahko tudi krajšaš skozi stezo skozi gozd. Sicer pa greš za oznakami za Prehodavce. Pot gre mimo hiše, kjer se začne kar strmo vzpenjati. Pot nadalje poteka po lepi stari mulatjeri, ki se kasneje začne vzpenjati v ključih. Ko pridemo počasi iz gozda, pridemo do travnih površin, kjer kmalu zagledamo lovsko kočo v Trebiškem dolu.

Pot naprej se še vedno nadaljuje po mulatjeri, le ta pa nas vodi pod grebenom Špičja na desni in Veliko glavo in Velikim Konjem na levi. Zmerno strma pot, ki se nadaljuje po razgledni dolini, pa se malo višje razcepi na dva dela - mi se držimo desno poti v smeri Prehodavcev. Višje pridemo še do enega razcepa, kjer nadaljujemo desno, pot še vedno poteka po mulatjeri. Mulatjera se zmerno vzpenja, na trenutke tudi malce bolj, ampak je pot nezahtevna. Kmalu tudi zagledamo višje Zasavsko kočo na Prehodavcih, vendar se malce pred kočo usmerimo v desno (smer Velikega Špičja / pot Stanka Kosa). Pot se sprva zložno vzpenja proti vrhu Malega Špičja, vmes je tudi malce bolj strmine, vendar pa je tudi tu pot precej nezahtevna. Malce pod vrhom Malega Špičja pa je desno odcep, kjer se ga držimo (naravnost Veliko oz. Lepo Špičje). Sledi še par minut in smo na vrhu Malega Špičja.

Povratek po isti poti do Zasavske Koče na Prehodavcih, nato pa povratek sprva po isti poti po mulatjeri, vendar le do razcepa (Trenta, kjer smo prišli), ampak se tokrat usmerimo za dolino Zadnjice, kjer nadaljujemo po stezi proti sedlu Čez Dol, kjer se usmerimo nadalje za Zadnjico (levo je pot za Trento). Nadaljujemo po poti, kjer se kasneje preči melišča pod Zadnjiškim Ozebnikom. Nižje je tudi studenček. Pot se nadalje vije skozi gozd ter pridemo do strug hudournikov, kmalu pridemo do naslednjega razcepa (desno pot za Luknjo/Triglav), mi pa gremo v levo ter se vračamo proti izhodišču po gozdni poti, kjer pridemo kasneje na makadamsko cesto, kjer je tudi kar nekaj vikendov. Iz Zadnjice pa se potem usmerimo proti Trenti, kjer nas čaka še par 100 metrov, da pridemo do izhodišča.

Brez snega :)

Dolžina krožne poti cca 24 km / cca 1.750 vm (GPX poti)





























Ni komentarjev:

Možic

Lep nedeljski izlet do Možica nad Soriško planino iz Petrovega Brda. Dolžina: 16km / cca 1.000 vm