nedelja, 1. september 2024

Jerebica (Cima del Lago)

Tokrat izhodišče pri Belih Vodah (cesta, ki gre mimo Rabeljskega jezera in pri mostu kjer preči potok Bele vode - malce naprej je levo odcep proti večjem makadamskem parkirišču). Plačilo parkirnine (2 eur / uro oz. 8 eur dnevno parkiranje). Avti so bili parkirani tudi ob cesti (predvidevam brez plačila parkirnine). V letu 2021 pa sem šel tudi iz  slovenske strani (dolina Možnice).


S parkirišča pa se gre po edini makadamski markirani poti (zaprta z leseno zapornico), pot je lepo sledljiva in markirana, skozi gozd, kjer pridemo do prvega razcepa (levo gre pot 653 za Jerebico, katere se držimo (desno gre pot 654). Od tu naprej pa se začne pot/steza strmo vzpenjati, sicer nič zahtevno (markacije lepo vidne). Ko pridemo iz gozda, pa nas poti pelje preko melišča in področja poraščena z grmovjem - tu je potrebno biti (predvsem ob sestopu) pozoren, ker je lahko tudi kasneje pot spolzka (gre namreč za osojno stran, kjer v dopoldanskem času ni sonca). 

Višje pridemo do Jezerskega sedla, kjer se z desne strani pridruži pot iz Možnice (izhodišče pred Logom pod Mangartom), kjer nato nadaljujemo po markirani poti v levo (tu so sprva še IT markacije, nato pa sledljivost prevzamejo naše). Pot nadalje je kar razgibana, malce spusta, vmes tudi skalna polica, kjer je potrebno malce previdnosti, sicer pa nas pot kmalu pripelje so naslednjega sedla, kod kjer imamo potem nadalje samo še zadnji malce daljši vzpon in že pridemo na vrh Jerebice.

Dolžina cca 11 km / cca 1200 vm (GPX poti)

Prvi del poti, ki poteka po prodnati cesti

razcep (653 pelje proti Jerebici)

pot skozi gozd

steza po malce zaraščenem področju

prečenje melišča

del kjer je potrebno malce poplezati (od sedla naprej)


uhojena steza, ki nas na koncu popelje na vrh

Rabeljsko jezero


Jerebica



















Ni komentarjev:

Jerebica (Cima del Lago)

Tokrat izhodišče pri Belih Vodah (cesta, ki gre mimo Rabeljskega jezera in pri mostu kjer preči potok Bele vode - malce naprej je levo odcep...