nedelja, 21. julij 2024

Kanjavec (2569 m)

Glede na super vremensko napoved za nedeljo, je padla hitra odločitev za en jutranji/dopoldanski skok v naše Alpe ter obisk Kanjavca. Odločim se za vožnjo do doline Zadnjice, kjer sem bil malce pred 5.uro zjutraj - hitra priprava ter pot pod noge. Pot gre sprva po cesti mimo vikendov ter skozi gozd, višje prečimo manjši most, ki preči grapo, od tu naprej pa se začne steza/delno po mulatjeri - markacije so lepo vidne, tako da ni težav. Ko se pride do travnika, sta prepleteni dve stezi, v desno gre pot čez Komar, medtem ko naravnost oz. malce v levo pot po mulatjeri, ki pa se na koncu združita (malce pod Doličem). 






Pot čez Komar je prav tako markirana ter tudi kjer je potrebno ustrezno zavarovana s klini ter jeklenicami. Treba pa je biti pazljiv po kakšnem deževju ali pa v primeru, ko je precej rose in vlage, saj je lahko spolzko. Vmes je za odtenek poplezavanja, ampak iskreno, nič pretresljivega. Ob koncu poti čez Komar se le ta združi z mulatjero, ki gre precej naokoli. Koča na Doliču odprta. Še vedno sta do koče dve snežišči, ki pa jih lahko brez problema obideš. Od koče se držiš desne, kjer je markirana pot na Kanjavec, pod vrhom je tudi nekaj jeklenic, sicer pa tudi od koče do vrha je zgledno markirana, tako da ne moreš zgrešiti vrha. Tokrat res fantastični razgledi na vse strani.







Povratek pa po markirani poti proti Prehodavcem do koče (po poti je par snežišč, ni težav) ter nato spust čez Dol po mulatjeri ter do izhodišča v dolino Zadnjice.




cca 22 km / 1950 vm / GPX povezava

Ni komentarjev:

Jerebica (Cima del Lago)

Tokrat izhodišče pri Belih Vodah (cesta, ki gre mimo Rabeljskega jezera in pri mostu kjer preči potok Bele vode - malce naprej je levo odcep...