nedelja, 24. julij 2022

Koštrunove Špice (Cime Castrein) & Viš (Jôf Fuart)

Izhodišče za tokratno krožno turco z obiskom dveh vrhov je Cave del Mole - zapelješ se mimo Rabeljskega jezera, kjer se po nekaj km odcepi desno na makadamsko cesto (kjer je zraven spomenik s križem). Nato pa sledi par ovinkov, in že si na mestu, kjer se parkira (malce pred zapornico). Štart ob 4:30 zjutraj.

Cesta poteka skozi gozd (makadam, ter na določenih odsekih tudi betonska podlaga), na koncu gozda pa prideš na Viško planino. Po se nekaj časa vzpenja po travnatih pobočjih. Ko prideš na Škrbino prednje Špranje, pa se na razpotju usmerimo na desno, kjer se nadaljuje po poti Anite Goitan - precej strmi vzpon, potrebno biti pozoren (sploh v primeru, če je podlaga vlažna). Pod vrhom grebena, pa se desno odcepi pot, ki nadalje do Koštrunovih Špic ni markirana. Pod vrhom Kuštrunovih Špic so ostanki vojaških rovov - del poti proti vrhu se gre po stopnicah, na koncu je še manjši skok, ki ga je potrebno poplezati in že si na vrhu, kjer so lepi razgledi na vse strani (Montaž, Viš), v daljavi pa se vidijo tudi najvišji vrhi Julijskih Alp (Triglav, Jalovec,...).

Sledi sestop do Mojzesove Škrbine (Forcella Mose) - Italijani to škrbino imenujejo Mojzesova škrbina, ker je tam znan kamen v obliki Mojzesa, od tam dalje po poti za Viš, ki ga v dobrem zmernem tempu lahko dosežemo v dobri uri. Sestop do koče Corsi po poti Anite Goitan, od tam nadalje pa po poti, ki gre proti Viški planini, kjer pridemo malce pod planino na cesto, po kateri smo prišli iz doline. Nato sledi še hoja do izhodišča.


- koča Corsi je zaprta,
- ogromnu gamsov in kozorogov, zato je potrebno biti kar pozoren, ker smo na njihovem teritoriju in so precej živahni (kamenje,...) - obvezna čelada, v primeru, da nisi vešč visokogorja, tudi samovarovalni komplet, ki pa ti pomaga zgolj pri premagovanju jeklenic, ki jih ni povsod na omenjeni poti, kjer je potrebna plezarija),
- okvirna dolžina cca 17 km ter cca 1.800 vm
- gpx trase 



Koštrunove Špice



Viš








Ni komentarjev:

Veliki Rob

Brez težav se vedno rad vračam v Vipavsko dolino. Spet sem si za izhodišče izbral Lokavec ter markirano pot proti Čavnu - pot se kaj kmalu z...